We spreken van hyperpigmentatie als er een ophoping van pigment aanwezig is in de huid. Ze zijn te herkennen aan een onregelmatige teint en donkere verkleuringen van de huid. Voorkeurslokalisaties zijn plekken waar de huid veel in contact is geweest met de zon, zoals het gezicht, decolleté, armen en benen.

Pigmentvlekken
Hoe ontstaat hyperpigmentatie?
Hyperpigmentatie kan veroorzaakt worden door meerdere factoren. Meestal treedt dit op als symptoom van een andere huidaandoening waarbij pigmentcellen verstoord zijn geraakt en er te veel pigment wordt geproduceerd. Een verstoring in het pigmentproces kan bijvoorbeeld beïnvloed worden door:
- Blootstelling aan de zon (uv-straling)
- Huidveroudering
- Erfelijkheid
- Hormonale invloeden (anticonceptiemiddelen en zwangerschap)
- Medicijnen en cosmetica
- Post-inflammatoire reactie (reactie op een ontsteking, zoals acne)
- Gevolgen van een ziekte of behandeling
Welke soorten pigmentvlekken zijn er?
Er bestaan verschillende vormen van pigmentvlekken. Elk type vraagt om een andere benadering:
- Dermatosis papulosa nigra
Het zijn kleine zwarte of bruine bultjes die voornamelijk voorkomen in het gezicht, in de hals en op het decolleté bij de getinte huid. - Melasma (zwangerschapsmasker)
Licht tot donkerbruine vlekken symmetrisch verdeeld in het gezicht waarbij hormonale factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan. - Ouderdomsvlekken (lentigo senilis/ solaris)
Ook wel zonnevlekken genoemd. Dit zijn vlakke, lichtbruine tot zwarte vlekken die ontstaan op de huid die langdurig aan de zon is blootgesteld, zoals het gezicht en de handen. - Poikiloderma van Civatte
Roodbruine vlekken aan de zijkant van de hals met soms een uitbreiding naar het decolleté. Vaak ontstaat dit door jarenlange blootstelling aan zonlicht in combinatie met veroudering. - Post-inflammatoire hyperpigmentatie
Donkere vlekjes die ontstaan na een ontsteking of beschadiging van de huid. Denk hierbij aan acne, wondjes of eczeem. - Vitiligo
Melkwitte plekken als gevolg van het verliezen van pigment in de huid. Deze aandoening is niet te genezen, maar kan wel cosmetisch worden behandeld.
Afspraak maken
Weg met storende pigmentvlekken? Ontdek welke behandeling jouw huid weer laat stralen.
Tijdens een consult kijken we samen naar de aard van het pigment en stellen we een persoonlijk behandelplan op. Daarbij houden we rekening met jouw huidtype, wensen en verwachtingen. Of het nu gaat om oppervlakkige vlekken, hormonale pigmentatie of pigmentstoornissen zoals vitiligo: wij helpen je graag aan een egalere huid.
Veelgestelde vragen
Wij begrijpen dat er vragen kunnen ontstaan naar aanleiding van de informatie. Hier vind je een overzicht met veelgestelde vragen. Staat het antwoord er niet tussen? Neem dan contact op.
Wat kun je zelf doen?
- Altijd een goede bescherming tegen uv-straling met minimaal een SPF30. Hierdoor voorkom je nieuwe pigmentvlekken
- Vermijd de zonnebank
- Geen puistjes uitknijpen. Onder invloed van de zon kunnen de wondjes pigmentvlekjes achterlaten.
Deze behandelingen raden wij jou aan
> Advies skincare producten
Je kunt het beste thuisproducten gebruiken om de vlekken minder zichtbaar te laten worden en het pigment te onderdrukken.
Heb je een vraag?
Wij zijn er voor jou en voor jouw huid en helpen jou dan ook graag verder.